Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tallin esittely

Tilan kartta | Päiväjärjestys | Tallisäännöt 

Fagerholmin Ratsastuskeskus sijaitsee kuvitteellisessa Honkalan kunnassa virtuaalisessa Etelä-Suomessa, aivan merenrannan tuntumassa. Meiltä on lyhyt matka Honkalaan, ja busseja kulkee parhaimmillaan puolen tunnin välein muutaman sadan metrin päähän. 

Fagerholmin kartano on 1800-luvulta lähes alkuperäisenä säilynyt hevostila, joka koostuu kahdesta tallirakennuksesta, maneesista sekä suuresta kartanon päärakennuksesta. Tilalla on useita pienempiä rakennuksia, joista osan ovia ei ole avattu miesmuistiin... Fagerholmin mailla on astellut hevosia tilan perustamispäivistä saakka. Tilan ovet kätkevät taakseen lukuisia salaisuuksia ja mysteerejä, jotka vain odottavat selvittäjäänsä! Ratsastuskoulun käytävillä onkin ihan yhtä tavallista kuulla hyytäviä kummitustarinoita, kuin pohtia seuraavan tunnin hevosjakoa. 

Kartanon päärakennuksessa yöpyvät myös leiriläiset (ne, jotka uskaltavat). Majoitustilat ovat siistit, ja jokaisessa huoneessa on kaksi parvisänkyä, vaatekaappi sekä TV. WC-tilat ja suihkut ovat yhteiset. Fagerholmin keittiö on tunnettu herkullisista hillomunkeistaan! 

Fagerholman Ratsastuskeskus
Ratsupolku 1
11204  Honkala 
Etelä-Suomi

Kartanon talli

Kartanon talli on valmistunut 1800-luvun puolella, mutta sisältä se on täysin remontoitu vastaamaan nykyajan tarpeisiin. Kartanon tallin asukit ovat suurimmaksi osaksi tuntihevosia- ja poneja. Karsinoiden koko on 3,5x4 m, ja jokaisessa karsinassa on kalterit sekä liukuovet, jotka voi näppärästi lukita ja aukaista myös karsinan sisäpuolelta. Karsinoiden ovissa on ulkopuolella nostettavat pidikkeet satulalle sekä koukku suitsille, mutta tavaroita ei ole tarkoitus säilyttää karsinan edessä kuin hetkisen aikaa. 

Satulahuoneessa on jokaiselle hevoselle nimetyt satula- ja suitsitelineet sekä hoitajien lukolliset kaapit. Keskellä satulahuonetta on pitkä pirttipöytä hoitajia varten, siinä voit vaikka syödä eväitä tai lukea vanhoja hevoslehtiä. Satulahuone on talvisin tupaten täynnä, sillä se on tallin ainoa lämmitetty tila ja siellä kaikki haluavat lämmitellä! Satulahuoneen yhteydessä on myös WC. 

Kartanon tallin toimistossa voit käydä hoitamassa asioita, esimerkiksi maksamassa ratsastustuntisi, osallistumassa kilpailuihin tai kysymässä hoitohevosta, ratsastuskeskuksen virallisina päivystysaikoina. Toimistosta löydät myös päivän tuntilistat, hevosten vapaapäivät ynnä muuta tarpeellista tietoa. Tallin toimistoa ei vielä olla ehditty remontoida, joten siellä vallitsee wanhanajan tunnelma: keltaruskeat kukkaverhot muistuttavat 70-luvusta ja nahkasohva on nähnyt parhaimmat päivänsä aikoja sitten. Seinille on kiinnitetty lehtijuttuja ja valokuvia kartanossa asuneista hevosista vuosien varrelta.

Toimiston vieressä on rehukeittiö, jossa säilytetään hevosten rehut ja jossa voi sekoittaa niiden aamu- ja iltaruoat. Heinät pudotetaan tallin päädystä ylhäältä heinävintiltä. Vintillä on lisää säilytystilaa hevosten tavaroille, kuten loimille ym. Vintti tosin on aika pelottava paikka, etenkin pimeän aikaan...

Tallin vesipesukarsinassa voi pestä hevoset esimerkiksi kesäkuumalla tuntien jälkeen, tai syksyisin ja keväisin huuhtoa mutaisia jalkoja. Pesari on jaettu puoliseinällä, joten sinne voi mennä kerralla kaksikin hevosta. Pesarin vieressä on kuivaushuone märille loimille.

Alatalli

Alatalli on vanha navetta, joka on remontoitu vuonna 2018 sisältä modernimmaksi. Karsinat ovat tilavia, jokaisessa on liukuovi sekä käytävälle aukeava ruokintakaukalo. Karsinoiden ovissa on kylläkin vain yksi koukku riimua tms. varten., jotta käytävät eivät täyty ylimääräisestä tavarasta. Alatallissa on oma pieni satulahuone, rehukeittiö sekä vesipesukarsina. Hevosten harjojen ym. säilytystä varten tallissa on kahdella seinustalla avohyllyt harjakoreille. Karsinat 9-13 ja 16-19 on mitoitettu poniasukkaita varten, eli ne ovat hieman pienempiä.

 

Ylinen ratsastuskenttä

Ratsastuskeskuksen avatessa ovensa otimme käyttöön uuden ratsastuskentän, "ylisen" kentän. Ylinen kenttä on aivan ylätallin vieressä, joten sieltä on lyhyt matka taluttaa ratsut kaartoon. Toiselle puolen pitkää sivua jää tallipiha, kun taas toiselle puolen avautuu tuntiratsujemme tarhat. Ylisen kentän pohja on joustavaa seosta, ja ratsastus alaa siellä on reilusti: 45 x 55 m. Estekalusto on aivan uusi! Kenttä on hyvin valaistu ja siitä pidetään ympärivuotisesti erinomaista huolta, joten siellä voi myös talvisin ratsastaa pakkasen sallimissa rajoissa. 

Alinen ratsastuskenttä  

Ratsastuskeskuksella on myös toinen kenttä, hieman kauempana tallipihan muodostavan mäentörmän alapäässä, sijaitsee alinen kenttä. Se on hieman pienempi, 25 x 35 m, mutta hyvin sielläkin mahtuu harjoittelemaan ;-) Kentän pohja on hiekkaa, sen aidat hieman hatarat ja tuuli puhaltaa välillä lujaa aavalta pellolta... Mutta pieni karaistushan on vain hyväksi! Vanhempi kenttä on yhäti silloin tällöin tuntikäytössä, mutta pääasiassa se on hoitajiemme ja yksityistenomistajiemme vapaassa käytössä. Alisella kentällä on myös aina verryttelyalueet, kun ratsastuskeskuksella järjestetään kilpailuja. Kenttä on valaistu. 

 

Maneesi

Maneesimme on jo melko vanha, mutta punainen rakennus tarjoaa silti yhä varsin toimivat puitteet harrastukselle. Ratsastusalaa maneesissa on 40 x 60 m, ja tarpeen tullen sen voi jakaa kahteen osaan. Toisessa päädyssä on kolmirivinen katsomo ja toisessa päädyssä peilit. Ratsastusalaa kiertää tukevat aidat, ja se suljetaan aina tuntien ajaksi, jotta voimme taata hevosille ja oppilaille työskentelyrauhan. Maneesiin kuljetaan isoista liukuovista, ja sinne pääsee ihmiset ilman hevosia myös katsomon alta. Kulku katsomon alta aina kun maneesissa on tunnit käynnissä, jotta ratsukoita ei häiritä! Maneesi ei ole lämmitetty, mutta harvemmin siellä laskee pakkanen alle 10 pakkasasteeseen, joten joudumme perumaan tunnit vain ani harvoin.

 

Maastot

Fagerholmaa ympäröi upeat saaristomaisemat, jossa pääsee ratsastamaan useita tunteja hyväpohjaisilla reiteillä. Osa reiteistä on merkitty selkeästi, mutta metsikössä riittää polkuja seurattavaksi seikkaluhenkisemmällekin ratsastajalle. Peltomaiset vaihtuvat nopeasti metsään, joka päättyy vasta merenrantaan muutaman kilometrin päähän. 

Tarhat & laitumet

Fagerholmassa hevoset tarhailevat mahdollisuuksien mukaan kokopäiväisesti tai vähintään tuntien alkamiseen saakka. Tallipihassa on 25 valkoisin lankkuaidoin rajattua hiekkapohjaista tarhaa, joissa on vaihtelevasti puita tai katoksia tarjoamassa sääsuojaa hevosille. Jokaisessa tarhassa on kaksi nimettyä asukkia. Vesi tarhoille johdetaan putkistoa pitkin.

Henkilökunta

Heidi Ingals

Ratsastuskeskuksen omistaja, ratsastuksenopettaja
36 v.

Ingalsin Heidi on tomera hevosnainen, jolle pienet vastoinkäymiset ovat vain hidasteita. Heidi opettaa tiukasti ja uskoo kovan työn ja hikoilun kantavan aina hedelmää! Ratsastuskeskuksen yrittäjällä on kädet täynnä töitä aamusta iltaan, joten ethän pahastu, vaikkei Heidi ihan heti vastaisi kysymyksiisi tai ehtisi auttaa pullistelevan ponin kanssa. Pohjimmiltaan Heidi on ihan hauska nainen, vaikka kiireinen olemus välillä antaakin toisin ymmärtää...

Sari Aaltonen

Ratsastuksenohjaaja
32 v.

Sari on harrastanut ratsastusta niin kauan kuin muistaa. Esteet veivät Sarin sydämen jo junnuna, jolloin hän sai joululahjaksi ensimmäisen oman poninsa. Se oli menoa se! Sari kilpailee yhä esteratsastuksessa milloin opetustyöltään ehtii. Ei läheskään niin vaativa ope kuin Heidi,  mutta osaa Sarikin vaatia oppilailtaan. Tuntiratsujen vaihtaminen oppilaiden kesken on Sarille punainen vaate!  Jokaisella hevosella on meille jotakin opetettavaa, kuuluu Sarin motto.

Pentti Mutka

Tallimestari
63 v.

Entinen ravitalliyrittäjä hurahti kouluratsuihin, ja tässä sitä ollaan. Pentti Mutka, 63, toimii vuosikymmenien kokemuksella Fagerholman tallimestarina. Pentille on sydämenasia, että kenttä on hyvässä kunnossa ja tallin seinät hohtavanvalkoisia. Ensisilmäyksellä hieman turhastakin hössöttävä mies paljastuu hauskaksi vitsailijaksi, kun hänet tuntee vähän paremmin. Vanhan ravimiehen jutuista ei kannata aina niin välittää...

Päivi "Päkä" Ketonen

Tallityöntekijä
23 v.

Päkän tunnistaa porkkanatukasta ja hiukan ujosta hymystä. Päkä hoitaa ratsastuskeskuksen rutiinit aamuruokinnoista iltatalleihin. Hänelle on helppo käydä sanomassa, jos hoitohevosen jalassa on naarmu tai jos satulavyö katkeaa. Päkä ei ihan vähästä hermostu! 

Ville Kannus

Vieraileva valmentaja
27 v.

Mitalien perässä maailmalla viipottava Ville Kannus on Heidin vanhoja tuttuja ja tulee mielellään toisinaan valmentamaan Fagerholmin ratsukoita. 

 

 

©2018 Fagerholman Ratsastuskeskus - suntuubi.com